Thursday, November 5, 2009

Digital Video Training Level 2, Day 2...


Hari ini adalah hari ke 2 Digital Video Training Level 2 - "Do It Pro Style..." kakitangan dari Jabatan Perancangan Bandar dan Wilayah Semenanjung Malaysia- Pejabat Projek Melaka.

Peserta dibawa ke sekitar Botanikal  Garden di Ayer Keroh bagi menjalani dan merasai sendiri praktikal penggambaran video. Peserta dibahagikan kepada 2 kumpulan, dan masing-masing dibekalkan dengan peralatan penggambaran - kamera video, tripod, boom mic serta headphone. Walau diselang-seli dengan hujan renyai peserta tetap bersemangat menjalani sesi penggambaran. Pelbagai ragam dan gelagat tercetus akibat dari tindakan-tindakan spontan apabila pertama kali berada di lokasi penggambaran. Semua berpeluang mencuba peralatan dan menunjukkan bakat sebagai pengarah, cameraman, sound man dan penulis skrip. Malahan ada yang menjadi "CEO..."

Penggambaran berakhir pada jam 12.00 tengahari. Esok, hari ketiga peserta akan membuat editing terhadap video yang telah di'shoot' berdasarkan apa yang diajar dalam Training Level 1 - Beyond Basics....

No comments:

Post a Comment